Nasza wycieczka zakończyła się wielkim powodzeniem, dlatego w kolejnym punkcie poczęstowaliśmy wszystkich ciastkami. Jednak nie były one takie zwyczajne.. Uszy Hamana to tradycyjne ciastka żydowskie przygotowywane na święto purim. Obchodzone jest ono 14 dnia miesiąca adar. A oto przepis na Hamantasze..
ciasto:
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
1 jajko
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko do smarowania
nadzienie:
350 g maku
125 g miodu
2 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
40 g zmielonych migdałów
1 jajko
Mak zalać wrzącą wodą i namoczyć na 12 godzin, następnie odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczony miód z cukrem.Na stolnicę wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wkroić masło, wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Grubym nożem posiekać wszystko, po czym zagnieść w kulę jednolitego ciasta. Owinąć ją folią spożywczą lub włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez pół godziny.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć kółka szklanką, nałożyć na środek każdego kółka jedną płaską łyżeczkę nadzienia, skleić brzegi ze sobą formułując z ciastko w kształcie trójkąta tak, by środek z nadzieniem był widoczny.Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Najlepiej smakują, kiedy całkiem wystygną.
ŻYCZYMY SMACZNEGO !
Na zdjęciu Ola porywa kolejne ucho !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz